Kozy

Kozy patří mezi nejstarší užitková zvířata, člověk je chová bezmála 10 tisíc let. Kozy jsou rozšířené po celém světě, jejich stav je asi 700 mil. kusů a tento počet se stále zvyšuje. Koza byla zvířetem hlavně chudých lidí, proto její stavy měly maxima v období mezi válkami. Na našem území byly nejvyšší početní stavy koz v letech 1900 až 1945. Např. v roce 1920 bylo chováno 1 291 000 koz a v roce 1945 bylo chováno 1 591 000 ks.

Na světě se chová asi 200 plemen koz a z nich jsou pouze 4 německého původu.
 

Význam chovu koz

Význam chovu koz spočívá v jejich produkci mléka, masa, kůží a u některých plemen i srsti. Jedinci s dobrou mléčnou užitkovostí mají roční produkci mléka až 20x vyšší, než je jejich samotná hmotnost. Kozí mléko se svým složením (3,5 % tuku a 3,1 % bílkovin) podobá mléku kravskému. Při dobrých hygienických podmínkách chovu nejsou mezi kravským a kozím mlékem chuťové rozdíly.

Kozy několika srstnatých (vlnařských) plemen se stříhají a jejich srst se zpracovává. Nejvýznamnější jsou kozy angorské, pocházející z Malé Asie. Srst těchto koz má tržní označení mohér. Angorské kozy se však v podmínkách mírného klimatického pásma chovají velmi obtížně. Vzhledem k náchylnosti na respirační onemocnění jsou velmi citlivé na vlhké prostředí, obzvlášť v období po ostříhání.

K dalším producentům kozí srsti patří kozy kašmírové, které pocházejí ze Střední Asie. Jejich srst se označuje jako kašmír. Tato plemena produkují nejjemnější srst, živočišné vlákno, které se textilně zpracovává.
 

Co byste měli vědět, než začnete s chovem koz?

Kozy jsou velmi nenáročná zvířata. Nemají-li k dispozici žádné krmivo, jsou schopné zužitkovat i kuchyňský odpad (pro zajímavost, velmi rády žerou papír). Při běžném krmení jsou kozy velmi mlsné, ze široké škály potravy si pečlivě vybírají jen nejchutnější části. Velmi rády žerou listí a tím mohou v lesích a zahradách způsobit nemalé škody.

Kozy velmi dobře skáčou a šplhají, jsou schopné uniknout z nedostatečně zajištěného oplocení.

K omezujícím faktorům chovu koz patří typický pach, obzvláště pak kozlů.