Co jste chtěli vědět o medovině

Medovina je alkoholický nápoj, vznikající kvašením medu a vody. Místo vody se občas používá ovocná šťáva. Název medovina byl odvozen od spojení medové víno, které má velice podobný postup výroby.

Historie medoviny

Med se ke slazení používal už kolem 4000 let př. n.l. I tehdy už se mohla medovina objevit. Vinná réva a vínu z ní se začalo věnovat až později. S nástupem vína však zájem o medovinu klesl. Med pak byl známý spíš jen jako dochucovadlo. Medovina byla populární spíše u chudších obyvatel. Větší úspěch měla medovina spíš ve Střední Evropě, kde nebyli pro vinnou révu ideální podmínky. Česká republika dokonce kolem 11. – 12. století patřila k exportérům medoviny. Zájem o medovinu pak ale bohužel kolem 14. století klesl, nejspíše díky globálnímu oteplení a zvýšené produkci víno. Víno je snazší na výrobu.

Výroba medoviny se však vždy provozovala dál, jen pro malou oblibu jde spíše o nezvyklý nápoj. V Česku je možné sehnat spoustu druhů medoviny vysoké kvality a vynikající chuti, což medovině získává na oblibu.

Medovina a její fáze výroby

Při výrobě medoviny je třeba dbát na udržování teploty, čistotu apod. Fáze výroby:

Vaření

 První krok spočívá ve vytvoření roztoku medu a vody s cukernatostí min. 20 – 30 %. Roztok se musí kvůli bakteriím a plísním povařit. Kvalita medu má přímý vliv na kvalitu medoviny. Na druhu medu pak závisí i chuť a barva.

Kvašení

 Někde mimo roztok necháme rozkvasit kvasinky, které podporují kvašení medoviny. Do medoviny se vmíchávají až poté. Kvašení probíhá dle návodu na kvasinkách.

Medovina a dokvašování

Medovinu přefiltrujeme, vlijeme do malé nádoby a necháme dokvasit. Dokvašování probíhá asi půl roku. V dřívějších dobách dokvašovala i dva roky. Musíme však sem tam odebrat kaly.  Můžete přidávat i různá koření. Tak se získává i mandlová medovina, skořicová apod.

Dezertace

Po dokvašení je třeba medovinu dobarvit a dochutit. Pro jemný vzhled můžeme použít karamelizovaný cukr. Protože zkvašením získáme pouze cca 13 % medovinu, přidáme do ní po zkvašení alkohol. Tím přípravu medovinu dokončíme.

Základní druhy medoviny

Základ medoviny tvoří med a voda. Poměr množství mezi vodou a medem se různí podle požadavků na chuť a výraznost medu v medovině. Při dokvašování můžeme přidávat do medoviny další přísady.

Medovina Motheglin

Od ostatních se liší různými druhy koření. Patří sem například medovina mandlová, skořicová apod. Základními prvky jsou voda a med

Medovina Melomela

Odlišuje se nahrazením vody za ovocnou šťávu. Svým způsobem můžeme použít jakýkoliv druh ovocné šťávy. Základní složení je tedy med a ovocná šťáva.

Medovina Hydromel

Nepříliš silná medovina, která se ředí před konzumací vodou.

Nabídka medoviny

Nabízíme Vám medovinu ozkoušenou na vlastní kůži. V nabídce máme značky APIMED, Královská medovina, Dolská medovina a Halada. Kompletní nabídku naleznete v sekci Medovina.

Jedna z medovin, bohatá na chuť, je medovina Zlatá, jež imponuje svou nasládlou medovou chutí. Pro milovníky sladších chutí doporučujeme mandlovou medovinu Halada. Pokud však preferujete hořkou chuť se sladkých koncem, vyzkoušejte medovinu hořkou mandlovou Dolskou. Pro výrazně hořkou chuť musíte zkusit Hořkou medovinu Halada a hořkou medovinu Dolskou.