Jde o produkt, který se vytváří v těle dělnice mezi 12. a 18. dnem jejího života metabolickou přeměnou medu a pylu.  Na 1 kg vosku včely spotřebují 3,5-10 kg medu a cca 50 g pylu.

Názvy ve včelařství

Na základě stádia díla máme pro včelí dílo na mezistěny několik názvů:

  1. Souš – dílo s prázdnými buňkami
  2. Plást – dílo zaneseno medem, voskem nebo plodem
  3. Voští – odřezky plástů nebo souší ke zpracování
  4. Panenské dílo – čerstvé „nepoužité“ dílo
  5. Divočina – stavba ve volném prostoru bez mezistěn
  6. Strdí – divočina plná medu, pylu nebo plodu

Vytavování včelího vosku

Vosk se z rámků buď vytavuje nebo vyřezává. Lepší metodou je asi vytavování, neboť nemusíme vyplétat drátek na kterém jsou mezistěny umístěny. Navíc pára při vytavování rámky desinfikuje. Alespoň jednou za 3 roky je dobré, když se dílo obnoví, kvůli předejití nemocí včel.

Mateří kašička

Mateří kašička je potravou larev a po celý život také včelích matek. Produkují ji včelí dělnice ve svých žlázách. Je bohatá na bílkoviny. Její získání z buněk včelích larev není snadné, proto tento produkt není na trhu zas až tak dlouho. Využití nachází v kosmetice a jako doplněk stravy.