Proteiny (bílkoviny) v krmivech pro psy

V živočišném organismu tvoří bílkoviny 80–90 % organických látek. Jejich hlavní funkcí ve výživě je přísun aminokyselin pro růst, obnovu a látkový metabolismus. U psů by tak měly bílkoviny spolu s tuky tvořit hlavní část krmné dávky. Potřeba bílkovin se významně mění s věkem, kdy klesá jejich využitelnost.
 

Nedostatky bílkovin v krmné dávce vedou k odbourávání vlastní svaloviny

Sarkopenie (ztráta svalové hmoty) vede nejen k omezení hybnosti zvířete, zhoršení kvality života, ale předurčuje ho i k řadě onemocnění. Závisí to především na velikosti plemene, u velkých plemen od 6. roku života, střední a malá plemena po 8. roce.

Nižší potřebu bílkovin najdeme u zvířat trpících ledvinným selháním.
 

Bílkovinné zdroje lze rozdělit na živočišné a rostlinné

U masožravců se můžeme setkat v rámci živočišných proteinů v krmivech nejen s masem, rybami, vejci, mlékem a mléčnými výrobky, ale ve větší míře také s krmnými zbytky z mastného, drůbežářského průmyslu a ze zpracování ryb (například masokostní, rybí, krevní, péřová moučka). Mezi rostlinnými zdroji najdeme především luštěniny (sója, hrách atd.), olejniny (lněné semínko – 20 % dusíkatých látek, 30 % tuku), obilné klíčky (až 20 % proteinů, 6 % tuku), sladový květ, pivovarské kvasnice, ale i krmné zbytky z tukového průmyslu (extrahované šroty) a kukuřičný či pšeničný gluten (lepek).

Jaké složení by mělo mít krmivo pro psyU psů se v některých případech můžeme setkat s alergií na bílkoviny. Nejčastěji se u zvířat vyskytuje alergie na bílkovinu kuřecí a hovězí, mléko, pšeničný lepek, o něco méně jehněčí, vejce, sóju. Alergie se dá vyřešit tím, že začnete krmit jiným typem proteinů, se kterým se organismus ještě nesetkal. Z tohoto vyplývá, že je potřeba kontrolovat složení veterinárních diet, granulí a krmiva obecně.

Veškeré složení krmiva najdete na obale. Obsah proteinů, tuků, popela a vlákniny je vždy uváděn jako „hrubý“ v procentech, tj. hrubý protein (hrubý tuk, hrubá vláknina, hrubý popel). Hrubý obsah kterékoliv živiny znamená určení jejího celkového obsahu v krmivu a získává se rozborem.