Poznejte kvalitní med

Nikdo nemůže říct, že by každý med byl stejný. Kvalitu medu kontroluje Státní veterinární správa a Státní zemědělská potravinářská inspekce. Kontrolují:

Pravost medu

Dříve se med ředil řepným cukerných roztokem. Není to však nic složitého na odhalení. V současné době se med ředí levným kukuřičným či třtinovým sirupem.

Obsah nevhodných léčiv a pesticidů

Průzkumy ukázaly, že český med je v pořádku. V testovaných medech nebyly zjištěny žádná povolená rezidua ani zakázané látky. Byly zcela vyhovující, včetně správné barvy, chuti, zápachu i konzistence.

Rozdíl mezi čistým a falšovaným medem

Čistý med:

  1. Zapříčiňujeme mírné pálení v krku,
  2. Neodděluje se od vrstev
  3. Po čase krystalizuje
  4. Nepění

Falešný med:

  1. Má hrubou texturu
  2. Nekrystalizuje
  3. Je ředěný lacinými sirupy nebo dobarvován éčky či melasou
  4. Na povrchu se tvoří pěna
  5. Nejvíce se jedná o med dovážený z Číny nebo mimo oblasti EU.

Jak poznat kvalitní med v domácím prostředí?

Zde platí, že za kvalitu si musíte připlatit, ale stojí to za to. Skutečně kvalitní med stojí mimo peněz i spoustu práce a času, proto si každý včelař dokáže stanovit svou cenu. Pravý čistý med je svou chutí a výživovými látkami nezaměnitelný. Při konzumaci je cítit lehké škrábání a výrazná chuť. Je třeba dát si pozor i na barvu. Jakmile je med příliš tmavý, znamená to, že je nejspíš obarven karamelem.

Zkoušku kvality si můžete provést i doma. Stačí když si připravíte sklenku čisté vody. Do sklenice vložte lžíci medu. Pokud med drží formu a spadne na dno jako celek, jde o pravý med.

Další možností je smíchat med s trochou vody a dvěma či třemi kapkami octa. V případě, že se objeví pěna, jde o nekvalitní med.

Pokud otevřete sklenici a objevíte na povrchu pěnu, není to na škodu. Jde o vysrážené bílkoviny a pyl. Jde o nejcennější součást medu, na kterou u falešného medu nenarazíte.

Známkou kvality je i pokud med krystalizuje. Naředěný med plný fruktózy a dalších látek krystaly nikdy nevytvoří.

Pokud chcete opravdu kvalitní med, je lepší ho kupovat přímo od včelaře. V Česku včelaři spolupracují se státním veterinárním úřadem a musí se tedy řídit s příslušnými pravidly a doporučeními.