Včelí med

Jde o produkt vzniklý zahuštěním nektaru z květu (květový med) a výměšků hmyzu (mšice, medovice), jež se živí sáním mízy rostlin (med medovicový). Med je pro včelstvo přirozenou potravou a zároveň jim dodává mnoho živin a energie. Silné včelstvo zvládne snést i 100 kg medu za rok, ale závisí to na podmínkách a možnostech umístění včelstva. Med se stáčí medometem.

Výhodou medu je jeho nekazivost. Navíc velký obsah cukru bakterie ničí. Vody je v něm naopak velice málo, čímž odpadá problém s kvašením. Obsah vody se většinou pohybuje mezi 14 až 18 %. Při 18 % hranici nedochází k vzniku organizmů v medu. Může nastat situace, kdy díky usazování cukru se na povrchu začne tvořit řidší vrstva, která může podléhat kvašení. Neznamená to však, že by se med kazil, jde pouze o přirozený proces, které zapříčiňují obsažené látky. Nutriční hodnoty medu zůstávají stejné.

Typické složení medu

Fruktóza 38 %, Glukóza 31 %, Sacharóza 1 %, Jiné cukry 9 %, Voda 17 %, Popel 0,17 %

Využití včelího medu

Velice často se med používá jako sladidlo pokrmů, nápojů či jiné. Díky svým antibakteriálním účinkům se hojně využívá ve zdravotnictví. Med využíváme po tisíce let. Pro své protibakteriální činitele nám může posloužit pro krytí ran, popálenin a vředů. Zmírňuje otoky a jizvy.

Zkrystalizování včelího medu

Jedná se o přirozený proces, kdy se med přeměňuje v krystalky a prokazuje tím pravost medu. Krystalizace není závadou, díky ní vydrží med mnoho let se stále stejnou kvalitou

Zkrystalizování medu závisí na typu medu. Prvně se zakalí. Potom ztuhne v tvrdou hmotu. Krystalizace neprobíhá, klesne-li teplota pod 5°C a je-li vyšší jak 25 °C.

Lesní med je výjimkou, který nekrystalizuje. Pokud by přeci jen došlo ke krystalizaci, může to být obsahem pylu, většinou se jedná o lesní plodiny jako například maliny, lesní jahody, ostružiny apod.

Zkrystalizovaný med lze rozehřát zpět do tekutého stavu, ale lze ho použít i k pastování medu.

Důvody očkování medu

Tento proces se provádí pro urychlení krystalizace před pastováním medu. Vhodná teplota při tomto procesu je 30 -35 stupňů celsia. Očkování se provádí vmícháním pastového nebo zkrystalizovaného medu do tekutého (cca 1/40). Očkování je součástí pastovacího procesu.

Top